Een waterfilter zorgt er voor dat regen- en putwater optimaal geschikt zijn voor huishoudelijk
gebruik. Filtering voorkomt een aantal ongemakken zoals verstopping, algengroei, troebel water, neerslag van residu's, slechte geur en kleur. De waterfilter is belangrijk voor de waterkwaliteit en wordt na de pomp geplaatst.
Je regenwatersysteem is voorzien van enkele filters: een voorfilter of bladfilter, een nafilter en mogelijk ook een actieve koolfilter. In de meeste gevallen zit de voorfilter bovenaan in de regenwaterput. Die zorgt ervoor dat het grofste vuil – zoals bladeren en takken – wordt tegengehouden. Zand en slib komen altijd in je regenwaterput terecht.
Hoe vaak je best de regenwaterfilters reinigt of vervangt? Dat hangt af van de hoeveelheid regenwater die je verbruikt. Check de filter liefst om de zes maanden en kijk of er geen verstopping is. Was hem ook eventjes af, zo voorkom je dat er zich op de filter een film van organisch materiaal vormt waardoor het regenwater niet meer door de afvoer kan. Het water loopt weg via de overloop in de filter waardoor er geen water in de regenput komt. En ook al heb je een zelfreinigende voorfilter, zelf een zelfreinigende filter moet regelmatig gereinigd worden. De fijne mazen in de filter zijn gevoelig voor vuilafzetting. het blijft aan te raden heel je systeem geregeld te controleren.
Tussen de pomp en de verschillende aftappunten in je huis zit de nafilter. Die filtert de laatste kleine vuildeeltjes. Zo komen je kleren niet vol zand uit de wasmachine. De actieve koolfilter haalt ook eventuele vieze geurtjes en kleuren uit je regenwater. Vervang deze om het halfjaar of ieder jaar.